De nieuwste energiezuinige technieken voor drones
Natuurlijk willen we een allemaal een drone met een groot bereik en het liefst ook nog een goede camera erop. Het is makkelijk om van tevoren te overschatten hoe lang zo’n apparaat in de lucht kan blijven: een enkeling haalt de 30 minuten, maar er zijn net zo goed drones op de markt die na vijf minuten alweer opgeladen moet worden. Dat duurt ook nog ons vier tot acht keer zo lang als de vliegtijd op een volle accu, dus bij fanatieke piloten kan de energierekening aardig oplopen.
Propellers
Omdat drones met propellers werken volgens het helikopterprincipe, verbruiken ze relatief veel stroom. Vooral als ze langzaam vliegen, want het gewicht moet in de lucht gehouden worden.
Een echt alternatief hiervoor is nog niet algemeen verkrijgbaar op de markt. Er zijn drones in ontwikkeling die de helikoptertechniek combineren met vaste vleugels. Hoewel deze nu nog moeilijk te besturen schijnen te zijn, wordt er gewerkt aan oplossing door middel van moderne automatische piloten, versnellingsmeters en gyroscopen.
Zonne-energie
Een andere oplossing waar aan gewerkt wordt om drones langer in de lucht te houden richt zich niet op het verbruiken maar het genereren van energie tijdens de vlucht: zonne-energie.
OpenRobotix Labs ontwikkelt drones die gebruik maken van deze vorm van energie, en beweert dat ze er zo in kunnen slagen de vluchttijd met maximaal een kwartier te verlengen. Ook Silicon Valley en Airbus ontwikkelen soortgelijke apparaten voor verschillende doeleinden. Helaas zijn de ontwikkelingen nog niet gericht op drones voor de consument.
Zelf vluchttijd verlengen
Tot die tijd is het aan de drone-eigenaar zelf om de drone zo efficiënt en betaalbaar mogelijk in de vaart te houden. Er zijn aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om de vluchttijd van je drone te rekken. Heb je geen camera op je drone? Dat kan hij ook met kleinere propellers vliegen, omdat hij dan minder gewicht te draaien heeft.
Een nieuwe set propellers kan gewoon online gekocht worden. Heb je wél een camera op je drone, gebruik hem dan spaarzaam om energie te besparen.
Let ook op de weersomstandigheden: waait het flink, dan moet de drone hard werken. Laad je accu kort voor het vliegen op, dan gaat hij langer mee. Kijk ook eens of er een andere, zwaardere accu in je drone kan.
Goedkoper opladen
Het opladen van je accu, wat bij een drone met een relatief lange vliegtijd uren kan duren, is natuurlijk niet gratis. Gebruik je je drone vaak, dan ga je dat merken op je energierekening.
Dat is een goede reden om nog eens te kijken naar de juiste energieleverancier. Online kun je aanbieders vergelijken, waaruit je dan de energieleverancier kan kiezen die de goedkoopste stroom levert. Heb je een dubbele elektriciteitsmeter en een energieabonnement met een lager nachttarief, laad dan je accu ’s nachts op.
Een andere manier om goedkoop aan je stroom te komen, vergt een investering die zich in de loop van een aantal jaren gaat uitbetalen: je eigen energie opwekken met behulp van zonnepanelen.
Geduld
Geduld is vooralsnog een schone zaak, dus. Daar heeft de gemiddelde dronepiloot waarschijnlijk voldoende van. Het opladen van de accu duurt immers nog steeds veel langer dan het vliegen zelf.