Blogpost

Dit moet je weten: voor- en nadelen van een drone

Vandaag de dag zijn de drones en de toepassingen ervan niet meer weg te denken uit de maatschappij. Niet alleen bedrijven en de overheid kunnen gebruik maken van drones, ook consumenten zien steeds vaker de praktische voordelen van een drone. Je kunt er bijvoorbeeld prachtige foto’s mee maken op vakantie of je huis ermee vanuit de lucht bekijken. Maar met de komst van de drone worden mensen ook angstiger, want hoe zit dat nou met je privacy?

In dit artikel vertellen we je meer over de toepassing van drones en lees je alles over de voordelen en de nadelen van een drone.

Aanbod van drones

Tegenwoordig vind je een onwijs groot aanbod drones in verschillende webshops, juist nu er zoveel vraag naar is. Deze variëren in mogelijkheden, uitvoeringen en natuurlijk de prijs. Professionele vliegers zien vaak de meerwaarde in van een drone van enkele duizenden euro’s terwijl de beginnende drone-gebruiker al genoeg heeft aan een drone van enkele tientjes.

Handig om te weten voordat je een drone gaat aanschaffen is of je een drone wilt hebben met of zonder camera. Er bestaan namelijk ook goedkope drones zonder camera; dus die je echt alleen gebruikt om mee te vliegen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om hiermee te beginnen zodat je het vliegen al een beetje onder de knie krijgt. Het grote voordeel van drones zonder camera is namelijk dat ze een stuk goedkoper zijn.

Wanneer je enkele tientjes meer neerlegt kun je overigens ook gewoon voor een drone gaan met een camera met weliswaar wat minder kwaliteit dan de camera van je smartphone, maar waarmee je wel de omgeving vanuit de lucht kunt bekijken.

Check in dat geval altijd of er een MediaMarkt kortingscode beschikbaar is of dat er ergens sale is zodat je extra kunt besparen op je aankoop.

Voordelen van drones op professioneel vlak

Over het gebruik van drones zijn de meningen verdeeld. De één vindt het fantastisch, terwijl de ander zich zorgen maakt over de privacy van mensen en plekken. De nadelen van drones lees je hieronder, we vertellen je eerst meer over de voordelen van deze onbemande luchtvoertuigen.

Een van de grootste voordelen van drones is dat de apparaten (kunnen) worden ingezet voor belangrijke opdrachten vanuit de landbouw, de luchtmacht, Staatsbosbeheer en de overheid. Boeren zetten bijvoorbeeld massaal drones in om te checken hoe hun gewassen erbij staan.

Ze hoeven niet meer hun hele land af om per plant of gewas te kijken of alles goed groeit. Daarbij kun je van bovenaf veel beter zien wanneer er iets aan de hand is op een groot groen veld. Dit bespaart ze ontzettend veel tijd die ze beter ergens anders in kunnen steken, waardoor ze uiteindelijk meer geld kunnen verdienen.

Ook worden drones door de overheid en Staatsbosbeheer ingezet om natuurgebieden in de gaten te houden. Vanuit de lucht kan goed gekeken worden wat er verandert in een bepaald gebied, waar ze uiteindelijk op in kunnen spelen.

Wist je dat drones bijvoorbeeld ook worden ingezet om vervuiling in bossen en op stranden te kunnen ontdekken? Voor de overheid en politie is de komst van de drone ook een goede ontwikkeling: zij gebruiken het apparaat ter beveiliging en ter bestrijding van criminaliteit.

Zo worden drones in India gebruikt om te patrouilleren om vrouwen veiliger over straat te kunnen laten gaan. Het grootste voordeel van drones is dat ze levens kunnen redden. Zo worden ze ingezet bij zoekacties op onbereikbare plekken of na een grote natuurramp.

Voordelen van drones voor consumenten

Uiteraard zijn er voor de consument ook zat voordelen van drones te vinden. Zo kun je het onbemande vliegapparaat goed gebruiken de mooiste foto’s en video’s voor eigen gebruik of commercieel gebruik.

Tijdens een roadtrip IJsland of een vakantie in de bergen maak je de meest fraaie shots van bovenaf: leuk voor aan de muur of voor in het plakboek. Drones worden ook in de reclamewereld en de filmwereld ontzettend veel ingezet om een product op de onvergetelijke wijze naar voren te brengen.

Een ander groot voordeel van drones voor consumenten is dat steeds gemakkelijker en goedkoper wordt om een drone te kopen. Je hoeft tegenwoordig niet meer enkele honderden al dan niet duizenden euro’s neer te leggen om een drone te kunnen hebben. Deze kun je gemakkelijk en snel met je smartphone bedienen waarna je er leuke vluchten mee kunt maken. Drones worden bijvoorbeeld veel gebruikt door fotografen bij bruiloften of bijzondere evenementen.

Kortom: het grootste voordeel van een drone voor de ‘gewone’ gebruiker is dat je er prachtige beelden mee kunt schieten, wat je doel daarvan ook is. Hierbij moet je er echter wel opletten waar je dat doet. Er zijn namelijk enkele regels omtrent het gebruik van drones. Zo mag je met een hobbydrone niet hoger dan 120 meter vliegen en mag je niet boven mensen, spoorwegen en gebouwen vliegen.

Nadelen van de drone

Net als bij veel andere ontwikkelingen zijn er naast liefhebbers ook veel tegenstanders van de drone. Waarom? Heel simpel: drones zijn een aantasting op de privacy wanneer je bijvoorbeeld mensen in beeld brengt die daar niet om hebben gevraagd.

Ook al zijn deze mensen vaak onherkenbaar omdat het op een grote afstand is; privacy is privacy. Er zijn tegenwoordig zelfs drones beschikbaar (voornamelijk door overheid en instanties) die tot 30x kunnen inzoomen.

Een ander nadeel van een drone is dat je geen cursus of iets dergelijks hoeft te volgen om een drone te mogen besturen. Dat is best bijzonder wanneer je kijkt hoe hoog en hoe ver drones kunnen vliegen. Wanneer je een auto of een vliegtuig wilt besturen moet je daarvoor ook een diploma of rijbewijs halen, waarom mag men dan wel zomaar met een drone vliegen tot 120 meter hoogte?

Tot slot zijn er mensen die bang zijn dat er terroristische aanslagen kunnen worden gepleegd met een drone. Daarom is het altijd belangrijk om kritisch te zijn bij nieuwe technologische ontwikkelingen. Net als andere ontwikkelingen zal er in de toekomst hopelijk meer gekeken worden naar de toepassingen van drones.

-->

gerelateerde berichten

Het kiezen van de beste drone

Drones zijn super cool en niemand kanaan deze verklaring twijfelen. De intrigerende mogelijkheden die

drone smartphone
Drones bestuur je tegenwoordig met je smartphone

Vliegen met een drone is iets wat je goed onder de knie moet krijgen.

drone pimpen
Hoe pimp je een drone?

Eens je behendig bent in het beheersen van je drone, wil je misschien meer.

dji phantom
DJI Phantom pro 4 versus DJI Spark

Foto’s trekken of video’s maken via drones is een handig trucje waarmee je zeer indrukwekkende

drone kopen
Energiezuinige drones: zijn ze in aantocht?

Er zijn veel verschillende eigenschappen waar je op let wanneer je een drone wilt

drone aanschaffen
Nieuwe drone aanschaffen: waar moet je aan denken?

Denk jij eraan om een nieuwe drone aan te schaffen? Je zal vast wel

drone verzekeren
Hoe goed is jouw drone verzekerd?

Drones zijn mooi speelgoed. De meest fantastische, inspirerende beelden van de mooiste plekken worden

Overzicht in de online wildgroei: webshopervaringen, drones vergelijken en meer tips

Wil je een drone kopen, dan zijn er diverse zaken om rekening mee te

drone kiezen
Drone kopen: welke drone moet je kiezen?

Het vliegen met een drone wordt een steeds populairdere hobby. Deze hobby is populair

drone kopen lening
Geld lenen voor een Drone

Drones zijn helemaal in. Perfect dus als cadeau of gewoon voor jezelf. De prijzen

dji-spark
DJI Spark Confirmed: DJI lanceert nieuwe drone op 24 mei

Het ging al enige tijd rond in de wandelgangen, maar nu geeft DJI zelf

WLtoys V323 drone
Quadcopter of hexacopter: wat is beter?

Wanneer je een drone gaat aanschaffen, heb je de keuze tussen een quadcopter en

drone kopen keuzehulp infographic header
Drone kopen? De ultieme keuzehulp voor beginners. [INFOGRAPHIC]

Ben je van plan om binnenkort voor het eerst een drone te kopen maar

drone in de lucht
Drone kopen: hier moet je op letten

Als je besluit een drone te gaan kopen, moet je van tevoren goed marktonderzoek