Blogpost

Drone wetgeving: hier moet je op letten

Drones, afhankelijk van het type drone ook wel bekend als quadcopters of hexacopters, zijn de populairste gadgets van het moment. Niet zo gek natuurlijk, want je kan heel veel leuke dingen doen met een drone. Vooral voor hobbyvliegers zijn drones een leuk nieuw hebbeding. Veel particulieren beseffen echter niet dat er bepaalde regels en drone wetgeving verbonden is aan het gebruik van een drone in de openbare ruimte.

Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar boven een mensenmassa vliegen.

Je kunt makkelijk de fout ingaan, dus zorg dat je goed op de hoogte bent van de regels voor je gaat vliegen. Er staan namelijk fikse boetes op overtreding van de regels.

Drone wetgeving: plekken om te vermijden met je drone

Zoals gezegd mag je drone niet boven mensenmassa’s vliegen. Drone wetgeving schrijft ook voor dat er niet over bebouwing of wegen gevlogen mag worden met een drone. Dit komt doordat er altijd een risico van controleverlies of neerstorten bestaat, zeker bij beginners

Wanneer eeneerstort, kan dit voor gevaarlijke situaties en zelfs ongevallen zorgen.

Daarnaast mag een drone niet buiten gezichtsbereik vliegen. Dit betekent dat je de drone altijd in het zicht moet kunnen houden. De maximale hoogte voor een drone is dan ook 120 meter.

Tot slot mag een drone absoluut niet gebruikt worden in zogenaamde no-fly zones. In de meeste gevallen gaat het hier om gebieden rondom een vliegveld. Behalve vliegvelden zijn er nog meer no-fly zones, dus zorg dat je goed op de hoogte bent.

Waar mag ik wel met mijn drone vliegen?

Waar kan je je drone dan wel ongestoord gebruiken? Zoek bij voorkeur een mooie omgeving op buiten de bebouwde kom. Denk bijvoorbeeld aan een open veld of een mooi duingebied. Houd wel rekening met andermans privacy.

Iedereen moet ongestoord kunnen recreëren, zonder dat er ineens een drone boven hun hoofd hangt om alles te registreren. Gebruik je drone daarnaast alleen bij daglicht. Het is niet toegestaan om de drone in de nacht te gebruiken en ook bij schemering dien je het toestel aan de grond te houden.

Overige tips voor drone vliegen

Tot slot is het aan te bevelen om eerst eens een vliegles te nemen, vooral als je nog nooit eerder met een modelvliegtuig of quadcopter hebt gevlogen. Hoewel de besturing van veel drones eenvoudig is, zeker voor de grotere modellen, is dit geen overbodige luxe.

Neem ook de tijd om je drone goed te leren kennen, zodat de kans kleiner wordt dat je de controle verliest. Gebruik vooral je gezonde verstand bij het vliegen met je drone.

-->

gerelateerde berichten

Dankzij app altijd weten waar je mag vliegen

Het vliegen met drones is natuurlijk ontzettend leuk, maar zit ook vast aan allerlei

Waarom de politie een hekel heeft aan drones

De politie besteedt op dit moment veel aandacht aan het opleiden van agenten tot