Steeds meer drones behoren tot de categorie van de zogenaamde first-person view drones, ook wel FPV drones genoemd. Een FPV drone beschikt altijd over een camera en is bestuurbaar via live-beelden van deze camera.

Dankzij dit type besturing kan een FPV drone erg nauwkeurig gemanoeuvreerd worden en is het altijd duidelijk in welke richting de drone vliegt, wat op grote afstand vaak lastig met het blote oog te zien is. Bekende FPV drones zijn onder meer de drones uit de DJI Phantom-serie, de Parrot Bebop 2 en de Hubsan X4 Plus.

Wil je een FPV drone kopen, dan hoef je lang niet altijd diep in de buidel tasten. De goedkoopste FPV drone van dit moment heb je al voor minder dan honderd euro!

 • dji-inspire-1 drone voorkantdji-inspire-1 drone voorkant

  DJI Inspire 1

  Op het gebied van drones krijg je ze op dit moment niet veel beter dan de DJI Inspire 1. Dit meesterwerk van DJI is geschikt voor zowel hobbyisten als professionele filmers.

 • dji mavic pro onderkantdji mavic pro voorkant

  DJI Mavic Pro

  DJI staat al jaren bekend als een droneproducent die voor loopt op de concurrentie, maar doet hier met de DJI Mavic Pro nog een schepje bovenop.

   

  De nieuwe DJI Mavic Pro is snel, geavanceerd, mooi, compact, heeft een enorm bereik en een uitstekende camera.

 • dji-phantom-3-advanceddji-phantom-3-advanced

  DJI Phantom 3 Advanced

  Als één van de beste drones op de markt, is de DJI Phantom 3 Advanced geschikt voor zowel hobbyisten als professionals. Met de zeer stabiele DJI Phantom 3 Advanced maak je prachtige videos.

 • dji-phantom-3-professionaldji-phantom-3-professional

  DJI Phantom 3 Professional

  De DJI Phantom 3 Professional is de betere versie van de DJI Phantom 3 Advanced. Met een superieure camera en beeldkwaliteit maak je nóg mooiere videos met de DJI Phantom 3 Professional.

 • dji phantom 3 standaard drone zijkantdji phantom 3 standaard drone

  DJI Phantom 3 Standaard

  De DJI Phantom 3 Standaard is onderdeel van de DJI Phantom 3 serie drones. De Phantom 3 Standaard richt zich op beginners en mensen die nieuw zijn in de dronewereld. De Phantom 3 Standaard wordt gekenmerkt door een hoogwaardige camera die 12 megapixel foto’s kan maken en fantastische 2.7K video opnamen kan schieten.

 • dji phantom 4 drone kopen zijkantdji phantom 4 drone kopen
  Hot

  DJI Phantom 4

  De DJI Phantom 4 is een revolutionaire drone. Met deze professionele drone kun je prachtige beelden schieten in 4K kwaliteit en lang vliegen op de verbeterde nieuwe accu. Een absolute must voor de drone liefhebber die alleen het beste wilt.

 • hubsan-h107D dronehubsan-h107D drone

  Hubsan H107D

  De Hubsan H107D is de kleine first-person drone ter wereld. Maak leuke filmpjes van de omgeving met de deze leuke beginnersdrone voor jong en oud.

 • hubsan h501s drone accessoireshubsan h501s drone

  Hubsan H501S Brushless FPV Drone

  Met de Hubsan H501S X4 quadcopter kun je geweldige opnames maken in Full HD kwaliteit. Ook kun je de drone besturen vanuit first person view (FPV) perspectief, waardoor je direct op je beeldscherm de beelden van de drone ziet.

 • JJRC H12WJJRC H12W
  Hot

  JJRC H12W met Camera en FPV

  De JJRC H12W is de opvolger van de populaire JJRC H12C en JJRC H8C. Met een first-person view op de besturing zie je direct wat de drone filmt en kun je prachtige HD-videos maken.

   

  • 300 meter bereik
  • HD filmen en foto's maken
  • Direct zien wat je filmt
  • Headless mode
  • Stabiel
  • Soms trillingen in video

   

   

 • Lumenier QAV250Lumenier QAV250

  Lumenier QAV250

  De Lumenier QAV250 is een echte racedrone. Met een speciale videobril zie je direct de beelden van de HD-camera. De Lumenier QAV250 is geweldig voor onderlinge races en veegt in een race de vloer aan met doorsnee drones.

   

  • Racen als nooit te voren met je drone
  • Topsnelheid boven de 100 kilometer per uur
  • Waan je in de cockpit met de videobril
  • Mogelijk om zelf aanpassingen te maken
  • HD-videobeelden maken
  • Beginnerstand drone
  • Enige kennis over techniek aanbevolen
  • Goede controle vereist voor hoge snelheden
 • Parrot AR Drone 2.0 ar droneParrot AR Drone 2.0 ar drone

  Parrot AR Drone 2.0 Elite Edition

  De Parrot AR Drone 2.0 is een zeer stabiele drone, geproduceerd door het gerenomeerde Parrot uit Frankrijk. Als opvolger van de Parrot AR Drone 1.0 is de nieuwe Parrot op erg veel fronten sterk verbeterd.

 • Parrot Bebop 2 ar droneParrot Bebop 2 ar drone

  Parrot Bebop 2

  De Parrot Bebop 2 is de logische opvolger van de populaire Parrot Bebop. De Parrot Bebop 2 is een verbetering van zijn voorganger op bijna ieder punt, met als uitblinker de vliegtijd van maar liefst 25 minuten.

 • parrot-minidrone-airborne-cargo-mars-boxparrot-minidrone-airborne-cargo-mars

  Parrot Minidrone Airborne Cargo Mars White

  De Parrot Minidrone Airborne Cargo Mars is een quadcopter drone die volledig is te customizen. De drone is snel en je kunt er goed tricks mee uitvoeren. Ook wordt er een astronaut figuur bijgeleverd die je op de drone kunt bevestigen.

 • parrot-mini-drone-cargo-travis2parrot-mini-drone-cargo-travis

  Parrot Minidrone Airborne Cargo Travis Yellow

  De Parrot Minidrone Airborne Cargo Travis is een quadcopter drone die je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Door het lichte gewicht en de hoge behendigheid van de drone maakt dit de Airborne ideaal voor het uitvoeren van coole stunts. Het bijgeleverde speelgoedfiguur kun je bovenop de drone klikken.

 • Syma X5SW drone onderkantSyma X5SW drone voorkant

  Syma X5SW met FPV Camera

  De Syma X5SW is een zeer stabiele en betaalbare quadcopter voorzien van een FPV HD camera en vele extra functies die je niet zo verwachten voor een drone in deze prijsklasse.

 • wltoys q222g drone accessoireswltoys q222g drone

  WLtoys Q222G FPV Drone met Videoscherm

  De WLtoys Q222G is een quadcopter met veel functies en is daarnaast voorzien van FPV, waardoor je live op je controller kunt meekijken tijdens de vlucht.

 • wltoys q282g fpv drone accessoireswltoys q282g fpv drone bovenaf

  WLtoys Q282G FPV Drone

  De Q282G is de eerste micro hexacopter die voorzien is van een FPV (first person view) functie. Je kunt live de beelden van je drone streamen naar je controller en hebt daarom het gevoel alsof je zelf in de cockpit zit!

 • WL Toys V686K drone besturingWL Toys V686K drone zijkant

  WLToys V686K FPV Drone

  Van alle middenklasse FPV drones is de WLtoys V686K FPV drone een absolute topper. Met grote stabiliteit en een vloeiende FPV functie kun je de drone eenvoudig besturen. Een juweeltje van het gerenommeerde WLtoys.

 • WL Toys XK X380 voorkantWL Toys XK X380 bovenaf

  WLtoys XK X380

  WLtoys staat er bekend om ontzettend veel drones te produceren. Van al deze drones, vormt de WLtoys XK X380 het absolute vlaggenschip. De drone vormt een goede middenweg tussen zeer geavanceerde DJI Phantoms en budgetmodellen.

FPV drone

Steeds meer drones zijn zogenaamde first-person view drones, waarbij de drone via live-beelden van de camera bestuurd kan worden. FPV drones zijn hierdoor over het algemeen erg eenvoudig te besturen en ook ideaal voor beginnende dronepiloten. De eerste bekende FPV drones waren die van DJI met de DJI Phantom 1, 2, 3 en inmiddels 4, waarvan de beste FPV drone ongetwijfeld de DJI Phantom 4 is. Ook concurrenten timmeren echter aan de weg met FPV drones, waarvan één van de bekendste FPV drones de Parrot Bebop 2 is, een high-end drone van het Franse merk Parrot.

Waarom FPV drones beter zijn

FPV drones zijn over het algemeen een betere keuze dan drones zonder first-person view functie. Dat zit zo: een drone is op relatief kleine afstand al vrij lastig te zien in de lucht, zeker wanneer de drone een witte kleur heeft. Nog lastiger is het in dit geval om te zien in welke richting de drone zich beweegt. Het komt erg vaak voor dat drones zonder FPV-functie verloren worden, simpelweg omdat ze per ongeluk te ver weg vliegen. De drone vervolgens terugvinden is ontzettend lastig. Hoewel de technologie van drones steeds geavanceerd wordt, onder meer met een return-to-home knop waarbij de drone automatisch terugvliegt naar de plaats van vertrek, is het verliezen van een drone nog steeds een risico zonder first-person view. Met een FPV drone is het ontzettend eenvoudig om te zien hoe de drone exact georiënteerd is. Zonder moeite leid je de drone terug naar een veilige plek om te landen.

FPV race drone

Omdat de beelden van de camera van de drone vrijwel real-time worden gestreamd naar de besturing van de piloot, kun je een FPV drone ontzettend nauwkeurig rond laten vliegen. Het is dan ook niet gek dat er veel geracet wordt met FPV drones, zelfs op professioneel niveau. Niet alle FPV drones zijn ook FPV race drones. Zo kan de DJI Phantom 3 een flinke snelheid bereiken, maar is de drone zeker niet gemaakt om mee te racen, niet op de laatste plaats vanwege het formaat. Sommige FPV drones worden wel speciaal gemaakt om mee te racen. Eén van de bekendste FPV racedrones is de Lumenier QAV250. Deze drone met een rauw uiterlijk kan volledig op maakt gemaakt worden met onderdelen die vrij eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden op de drone. De Lumenier is pijlsnel, lichtgewicht en kan ook nog eens tegen een stootje. Dit maakt de Lumenier ideaal om mee te racen tegen andere FPV race drones. Wil je een FPV racing drone kopen, let dan goed op de stevigheid van de drone, omdat een crash altijd op de loer ligt tijdens het racen. Naast de Lumenier QAV250, kan je nog enkele andere FPV racing drones kopen:  

Een FPV drone besturen met FPV goggles

Een erg interessante ontwikkeling van de laatste tijd is die van FPV goggles. Met FPV goggles kan een FPV drone nog beter bestuurd worden. Je draagt FPV goggles als een soort VR-bril en kijkt als het ware door de camera van de drone. Je hebt met de FPV bril een nog beter beeld van de locatie van de drone en wordt tijdens de besturing van de drone bovendien niet afgeleid door de omgeving. Bij het besturen van een FPV racing drone is het dragen van de FPV goggles eigenlijk een vereiste. De snelheden van de FPV racing drones liggen zo hoog, dat je een zeer goed beeld moet hebben van de positie van de drone. Een simpel schermpje is hiervoor niet voldoende, zo heeft de praktijk bij veel dronepiloten geleerd. Er zijn inmiddels diverse FPV goggles op de markt, maar de populairste is met enige afstand de FatShark Dominator V3. De FatShark Dominator V3 is een zeer geavanceerd en goed afgewerkt model dat probleemloos de hoge framerate van de camera aankan in combinatie met de snelheid van de drone. De bril is relatief goedkoop voor de technologie: tussen de € 100,00 en € 150,00.

De juiste FPV (race) drone kopen

Omdat de markt steeds voller raakt met verschillende drones, is het maken van een keuze voor de juiste drone steeds lastiger. Met meer en meer merken zijn er zo nu en dan ook drones op de markt die niet voldoen aan de gemiddelde eisen. Dat is zonde, zeker gezien veel drones vrij prijzig zijn en een crash de drone in één keer kan vernielen. Om je op weg te helpen om de keuze te maken voor de juiste FPV drone, vind je op alle productpagina's een uitgebreide review van de drone. Bij Drone123.nl kiezen we er bewust voor om ook eventuele negatieve kanten van een drone te belichten. Wij geloven er namelijk in dat de klant alleen met alle beschikbare informatie een goede afweging kan maken.

5 Factoren om op te letten bij de aankoop

Hoewel we je al op weg helpen om de juiste keuze te maken voor een FPV drone, zijn er vijf factoren die we nog extra willen belichten. Ga je een FPV racing drone kopen, dan is het namelijk belangrijk dat de drone goed scoort op deze factoren:
 • Bereik: de drone moet een aanzienlijk minimaal bereik hebben om mee te kunnen racen. Ga je niet racen, dan gaat het met name om persoonlijke voorkeur hier
 • Vliegduur: probeer een drone te kopen die tenminste tien minuten in de lucht kan blijven. Zeker voor een FPV racing drone is het vervelend wanneer de accu te snel leeg is, gezien er soms even gewacht moet worden voor de race begint.
 • Stevigheid: een factor die met name voor racedrones belangrijk is. Crasht de drone, dan moet de drone niet meteen volledig kapot zijn.
 • Veiligheidsmaatregelen: veel FPV drones beschikken inmiddels over speciale features, zoals een return-to-home functie om je drone veilig te houden. Met de return-to-home functie vliegt de drone met één druk op de knop terug naar het punt van opstijgen.
 • Beeldkwaliteit: met name voor FPV drones is de beeldkwaliteit van de camera erg belangrijk. Is deze matig, dan wordt de besturing namelijk ook bemoeilijkt. Voor het maken van video's is het bovendien leuk om beelden te hebben van een zo hoog mogelijke kwaliteit.
  Meer hulp nodig bij het kopen van een drone? Gebruik dan ook onze keuzehulppagina. Wil je de beste FPV racing drone kopen, of gewoon een FPV drone kopen waarmee je mooie beelden kunt schieten, dan zit je bij Drone123.nl goed.