Blogpost

42150256 - red racing drones chasing in the sky. original design.

Hoe lang duurt het nog tot droneracen een sport is?

Drones zijn al niet meer weg te denken uit deze wereld. Er worden films mee gemaakt, ze worden ingezet door hulpdiensten en ook steeds meer bedrijven vinden toepassingen voor drones. Een drone is ook al lang geen apparaat meer voor de zogenaamde early adopter: iemand die als eerste iets nieuws uitprobeert. Veel mensen hebben al eens met een drone gevlogen en ook een ander aspect van de dronehobby begint groot te worden: droneracen.

Niet lang geleden was er voor het eerst een wereldwijd toernooi droneracen waarbij de prijzenpot maar liefst 1 miljoen dollar aantikte. De beste getrainde dronepiloten met de beste vaardigheden namen het tegen elkaar op in een extreem snelle en behendige race tussen pijlsnelle drones. Vanwege het hoge amusementsgehalte is het de vraag hoe lang het duurt tot droneracen een serieuze ‘sport’ wordt.

Het spektakel van droneracen

Racen met een drone vraagt vanzelfsprekend geen fysieke inspanning behalve een fijne hand-oogcoördinatie en het zal dus ook geen Olympische sport gaan worden. Toch ligt er een hoop potentie in competitief droneracen. Het spektakel is vanwege de hoge snelheden, wendbaarheid van de drones en kans op crashes erg hoog. Daarmee is het in zekere zin een soort extreme sport, waarbij het niet ondenkbaar is dat een merk als Red Bull op een gegeven moment zal instappen met grote gesponsorde evenementen.

De belangen worden steeds groter bij het racen. Niet alleen vanwege de prijzenpot die steeds hoger ligt, maar ook omdat de drones steeds geavanceerder worden. Er is meer mogelijk en er wordt steeds meer gevraagd van de vaardigheden van de piloot. Tegelijkertijd heeft een crash grotere gevolgen, omdat die drones zo geavanceerd geworden zijn.

Zelf racen met een drone

Racen met drones is ontzettend tof om te doen, maar er schuilen ook gevaren in. Racedrones behalen soms snelheden boven de 100 kilometer per uur. Een crash tegen een persoon kan grote schade aanrichten, zeker wanneer de drone tegen het hoofd aankomt. Daar wordt de schade door de propellers nog niet eens bij meegenomen.

Wil je zelf racen en stunten met je drone, ga dan naar een plek waar je voldoende ruimte hebt en geen mensen rondlopen die je per ongeluk kunt raken met je drone. Wettelijk is het sowieso verboden om boven mensen te vliegen zonder vergunning, dus je zult altijd aan het kortste eind trekken, zelfs wanneer de persoon waar je tegen aanvloog zelf iets doms deed.

Dat neemt niet weg dat iedereen kan beginnen met droneracen! Vind een veilige plek en race naar hartenlust. Kies het liefst voor een FPV drone, omdat je zo veel beter kunt inschatten wanneer je moet insturen en bovendien mooie videobeelden kunt maken, zoals de beelden hieronder.

-->