Blogpost

Je drone in de winter: hier moet je op letten

Natuurlijk wil je in de winter ook gewoon kunnen vliegen met je drone. Hoe moet je anders al die besneeuwde taferelen op camera zetten? Vliegen bij winters weer brengt echter wat risico’s met zich mee, waartegen voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Als je niet uitkijkt, kan je drone namelijk zomaar uit de lucht komen vallen.

De LiPo accu

Het grootste probleem is de accu waarmee vrijwel alle drones tegenwoordig zijn uitgerust, de LiPo. Deze accu wordt ook gebruikt in smartphones omdat ze zeer licht en klein zijn.

Het probleem van deze accu’s is echter dat ze gevoelig zijn voor omgevingstemperatuur. Wanneer de accu wordt blootgesteld aan zeer koude of zeer warme temperaturen, kan deze plotseling leegraken.

Dit heeft nogal vervelende gevolgen voor je vlucht, aangezien de daling in voltage ervoor kan zorgen dat de motor van de drone het niet meer goed doet. Met de intelligente accu’s van DJI kan het zelfs gebeuren dat de drone uit veiligheidsoverwegingen wordt uitgeschakeld. Je drone komt dan acuut uit de lucht vallen.

Goede voorbereiding voor de vlucht

Wat kun je hier nu tegen doen? Het is jammer als je niet zou kunnen vliegen bij mooi winters weer, maar het risico lopen dat je drone neerstort is natuurlijk ook geen prettig vooruitzicht. Gelukkig kan je met een goede voorbereiding toch nog prima vluchten maken als het wat kouder is buiten.

Laad de accu op

Zorg ervoor dat je accu volledig is opgeladen voordat je gaat vliegen. Dit spreekt natuurlijk voor zich bij elke vlucht, maar bij winters weer is het nog eens extra van belang. Laad de accu ook het liefst zo kort mogelijk van tevoren op.

Houd de apparatuur warm

Houd je drone, de accu en de andere bijbehorende apparatuur zo lang mogelijk uit de kou. Ga je bijvoorbeeld met de auto naar een vlieglocatie, zorg dan dat je de auto van tevoren opwarmt, zodat je apparatuur ook tijdens de rit naar de locatie goed warm blijft.

Verwarm daarnaast je accu voor. Dit kun je doen met een speciale accuverwarmer. Heb je die niet, dan kun je de drone na opstijgen eerst korte tijd laag boven de grond laten hoveren. De temperatuur van de accu neemt hierdoor toe, waardoor die meer vermogen kan afgeven. Dit is overigens ook een goed idee als je de accu van tevoren hebt opgewarmd.

Overige tips

Zorg ervoor dat je de accuspanning tijdens de vlucht constant in de gaten houdt. Bij het minste spanningsverlies kun je de drone direct naar de grond brengen om neerstorten en schade te voorkomen. Maak daarnaast niet te lange vluchten.

Het is tenslotte beter om een korte vlucht te maken met een drone die in één stuk terugkomt, dan lekker lang vliegen en met een neergestorte drone naar huis moeten.

-->

gerelateerde berichten

Drone verhuurd, maar er wordt niet betaald?

Drones zijn populair. Op relatief eenvoudige manier maak je de mooiste filmopnames en bedrijven

drone kopen lening
Hoe begin je met drone vliegen?

Je bent net jarig geweest en je hebt een drone cadeau gekregen, wat nu?

dji phantom 4 drone
De 5 beste drones van dit moment volgens Drone123

Drones zijn niet meer weg te denken. Veel mensen besteden hun vrije tijd tegenwoordig

Zo houd je een drone in goede conditie

Als je een drone in je bezit hebt, dan heb je hier misschien wel

6 Prachtige natuurgebieden in de randstad voor dronevluchten

De mooiste video’s die met drones worden gemaakt zijn toch wel de video’s van

Zo maak je de mooiste beelden met je drone

Als je je drone eenmaal goed beheerst, dan kan je natuurlijk de mooiste video’s

De 4 meest gemaakte fouten door beginnende drone vliegers

Mensen die een drone hebben gekocht zijn hier vanzelfsprekend bijzonder enthousiast over. Dit is

7 Factoren om op te letten voordat je gaat vliegen

Heb je een drone of een quadcopter gekocht en wil je gaan vliegen? Je