Blogpost

Drone kopen? De ultieme keuzehulp voor beginners. [INFOGRAPHIC]

Ben je van plan om binnenkort voor het eerst een drone te kopen maar heb je van drones nog weinig kaas gegeten? Het uitkiezen van de juiste drone is geen makkelijke taak.

Maar geen zorgen. Voor nieuwe drone piloten hebben we bij Drone123 de ultieme keuzehulp voor beginners samengesteld en verwerkt in een handige infographic.

Zo kun je in oogopslag zien welke soorten drones het meest worden verkocht, en welk type drone het beste aansluit bij jouw wensen.

Voor ieder type drone zijn de belangrijkste plus- en minpunten genoemd, zodat je direct ziet of het model voor jou geschikt is. Bekijk de infographic direct hieronder.

 

drone-kopen-infographic

De ultieme keuzehulp voor beginners bij het kopen van een drone.

 

Quadcopters vs Hexacopters

Allereerst wordt het verschil tussen quadcopters en hexacopters kort uitgelegd. Wanneer je een drone gaat kopen in een webshop zul je vrijwel altijd tussen één van deze twee types kiezen, aangezien deze bij uitstek het meest verkocht worden.

Maar wat is precies het verschil tussen een quadcopter en een hexacopter?

Eigenlijk zegt de naam het al, een quadcopter beschikt over vier motoren, en een hexacopter over zes motoren. Een groot voordeel ten opzichte van klassieke helikopters, die over slechts één motor beschikken, is dat ze hierdoor veel stabieler vliegen.

De voordelen van meer motoren

Het is een vrij simpel concept: hoe meer motoren, hoe stabieler de drone in de lucht blijft. Sommige drone piloten gaan zelfs zo ver en kiezen voor een octocopter; een drone die beschikt over maar liefst acht motoren. Echter zijn deze drones erg zeldzaam en zul je ze voornamelijk tegenkomen bij hobbyisten.

Daarnaast vlieg je niet alleen stabieler met meer motoren, je hebt ook meer power.

Je kunt met een hexacopter daarom een stuk sneller accelereren dan met een drone met maar vier motoren. Ben je daarom op zoek naar extreme stabiliteit en veel power, dan is een hexacopter voor jou een goede keuze.

Verder vliegen wanneer één motor uitvalt

Een derde voordeel, voor veel piloten een doorslaggevende factor, is dat een hexacopter zonder veel problemen verder kan vliegen wanneer één motor uitvalt tijdens de vlucht.

Het kan immers voorkomen dat je in de lucht in aanraking komt met een object, of dat door technische problemen een motor het begeeft. In dit geval kunnen de overige vijf motoren de uitgevallen motor compenseren en daarom verder vliegen.

Met een quadcopter is dit een stuk lastiger, omdat er dan slechts drie motoren overblijven. De quadcopter zal daarom direct naar de grond moeten worden gehaald, of zelfs kunnen crashen.

Een hexacopter lijkt daarom op het eerste oog een betere keuze. Maar, natuurlijk zitten er ook nadelen verbonden aan het hebben van meer motoren.

Nadelen van een hexacopter

Misschien wel het belangrijkste nadeel is de prijs. Je hebt meer motoren, dus je betaalt ook meer. Quadcopter drones komen daarom meer voor, omdat ze goedkoper zijn en ook minder kosten om te fabriceren.

Een tweede nadeel is dat hexacopters vele malen minder compact zijn dan quadcopters.

Door het grotere aantal motoren en propellers nemen ze meer ruimte in beslag en zijn ze daarom vaak wat minder handig om te vervoeren, zeker wanneer je het over grote drones hebt.

 

WLtoys V323 drone

Hexacopters zoals de WLtoys V323 vliegen extreem stabiel. Bron foto: droneintelligent.com

 

Drones voorzien van een camera

Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen kopen een drone niet alleen om mee te stunten, maar om fantastische opnames te schieten!

Met een camera drone kan vrijwel iedere amateur fotograaf een heuse Steven Spielberg worden dankzij de ongekende shots die je kunt maken.

Zo was het vroeger alleen mogelijk voor professionele filmmakers om opnamen vanaf grote hoogte te maken. Met de komst van drones kun je met een relatief kleine investering echter zelf ook adembenemende video’s schieten.

De nadelen van camera drones

Een nadeel van drones met een camera is dat ze over het algemeen een behoorlijk pittig prijskaartje hebben.

Er zijn weliswaar budget drones zoals de Hubsan X4 V2 H107C die over een degelijke camera beschikken, maar als je echt high quality beelden wilt hebben zul je wel even wat dieper in de buidel moeten tasten.

De beste camera drones van het moment

Verreweg de meest populaire camera drones zijn van het merk DJI. Zelfs als je nog weinig verstand hebt van drones zul je wel eens van dit merk gehoord hebben.

DJI is marktleider op dit moment en met modellen als de Phantom 4 en de Mavic Pro hebben ze een paar absolute juweeltjes weten te produceren. Deze drones worden veel ingezet voor het opnemen van semi-professionele shoots en zijn toch relatief betaalbaar.

Een goed alternatief voor DJI drones zijn de modellen van Parrot, zoals de Parrot Bebop 2 die je met Skycontroller kunt besturen. Daarnaast werkt Parrot zelfs aan een drone die je met een Virtual Reality bril kunt besturen.

Heel erg dope.

 

dji phantom 4 drone

Eén van de beste camera drones van dit moment: de DJI Phantom 4. Bron foto: wired.com

 

Ultieme fun met Mini Drones

Wanneer je op zoek bent naar een drone die je puur wilt voor de fun moet je een mini drone hebben.

Het perfecte cadeau

Mini drones bieden ongelooflijk veel plezier voor zowel jong als oud. Ze zijn snel, behendig en je kunt er vaak toffe trucs mee uitvoeren.

Daarnaast is zijn ze vele malen goedkoper dan grotere drones en daarom bijvoorbeeld ideaal geschikt om als cadeau te geven.

Ook kun je mini drones bijna altijd ook indoor vliegen. Hierdoor hoef je niet noodgedwongen het huis uit, maar kun je ook gewoon in je slaapkamer vliegen.

De nadelen van mini drones

Een nadeel van mini drones is dat ze je ze echt als speelgoed moet zien, waardoor de productiekwaliteit vaak ook wat lager ligt. Natuurlijk betaal je hier ook voor, maar houd er wel rekening mee dat deze drones vaak iets sneller kapot gaan dan dure en grote modellen.

Ook zijn mini drones een stuk gevoeliger voor weersomstandigheden omdat ze super licht van gewicht zijn. Een flinke windhoos kan ze vele meters verder in de bosjes doen belanden. Pas dus op als je buiten gaat vliegen!

 

hubsan x4 mini drone

Mini drones zoals de Hubsan X4 staan garant voor uren plezier. Bron foto: dronereview.com

 

Ga op avontuur met een FPV drone

Als laatste zullen we kort een type drone bespreken die de laatste tijd erg in populariteit toeneemt. We hebben het over de FPV drone.

FPV staat voor First Person View, wat simpelweg betekent dat je vanuit het perspectief van de drone de wereld aanschouwt.

Hoe werkt dit precies?

FPV drones beschikken over een camera die live opnames maakt. De controller waarmee je drone bestuurt is voorzien van een scherm waarop je in realtime kunt meekijken met de opnames. Zo kun je dus de wereld verkennen via je controller zonder dat je de drone hoeft te zien.

Een nadeel van deze besturing is dat het wel even wat oefening vereist, aangezien je de drone volledig moet besturen via je scherm.

 

parrot bebop fpv drone

Volg je vlucht in realtime met een FPV drone zoals de Parrot Bebop 2. Bron foto: parrot.com

 

Heeft deze infographic je geholpen met je zoektocht naar je eerste drone? Word het een quadcopter, of ga je toch voor een mini drone? Laat het ons weten in de comments!

Waar je ook voor kiest, we wensen je veel plezier met je nieuwe drone!

-->

gerelateerde berichten

Het kiezen van de beste drone

Drones zijn super cool en niemand kanaan deze verklaring twijfelen. De intrigerende mogelijkheden die

drone smartphone
Drones bestuur je tegenwoordig met je smartphone

Vliegen met een drone is iets wat je goed onder de knie moet krijgen.

drone pimpen
Hoe pimp je een drone?

Eens je behendig bent in het beheersen van je drone, wil je misschien meer.

dji phantom
DJI Phantom pro 4 versus DJI Spark

Foto’s trekken of video’s maken via drones is een handig trucje waarmee je zeer indrukwekkende

drone kopen
Energiezuinige drones: zijn ze in aantocht?

Er zijn veel verschillende eigenschappen waar je op let wanneer je een drone wilt

Dit moet je weten: voor- en nadelen van een drone

Vandaag de dag zijn de drones en de toepassingen ervan niet meer weg te

drone aanschaffen
Nieuwe drone aanschaffen: waar moet je aan denken?

Denk jij eraan om een nieuwe drone aan te schaffen? Je zal vast wel

drone verzekeren
Hoe goed is jouw drone verzekerd?

Drones zijn mooi speelgoed. De meest fantastische, inspirerende beelden van de mooiste plekken worden

Overzicht in de online wildgroei: webshopervaringen, drones vergelijken en meer tips

Wil je een drone kopen, dan zijn er diverse zaken om rekening mee te

drone kiezen
Drone kopen: welke drone moet je kiezen?

Het vliegen met een drone wordt een steeds populairdere hobby. Deze hobby is populair

drone kopen lening
Geld lenen voor een Drone

Drones zijn helemaal in. Perfect dus als cadeau of gewoon voor jezelf. De prijzen

dji-spark
DJI Spark Confirmed: DJI lanceert nieuwe drone op 24 mei

Het ging al enige tijd rond in de wandelgangen, maar nu geeft DJI zelf

WLtoys V323 drone
Quadcopter of hexacopter: wat is beter?

Wanneer je een drone gaat aanschaffen, heb je de keuze tussen een quadcopter en

drone in de lucht
Drone kopen: hier moet je op letten

Als je besluit een drone te gaan kopen, moet je van tevoren goed marktonderzoek