Keuzehulp

Waar er enkele jaren geleden nog geen drones beschikbaar waren voor particulieren, ligt dat tegenwoordig geheel anders. Je hebt de keuze uit drones die gemaakt zijn om prachtige beelden mee te schieten, snel te kunnen vliegen of te stunten. Sommige drones bevinden zich in de budgetcategorie, andere drones zijn duurder, maar ook veel geavanceerder.

Om je te helpen de juiste drone te vinden, zetten we per eigenschap enkele drones op een rijtje die hier het beste bij aansluiten. Ga je een drone kopen, dan is een weloverwogen keuze immers belangrijk. Klik om te beginnen op één van de links hieronder:

Ik vind het belangrijk dat een drone..

 

 

Beste drones met een camera

Het grootste deel van de beschikbare drones beschikt ook over een camera. Bij sommige drones gaat de besturing zelfs via de camerabeelden. Dit zijn de zogenaamde first-person view drones (FPV drones). De beste drones met camera’s zijn stabiel en hebben een ingebouwde camera die met een speciale constructie extra gestabiliseerd wordt, zelfs wanneer de drone zelf veel beweegt.

Drones met goede, stabiele camera’s zijn onder meer de volgende:


 

Drones met een uitstekende videokwaliteit

Als je gaat vliegen met je droom, wil je natuurlijk ook mooie beelden vanuit de lucht zien. Zo kun je de omgeving en natuur vanuit een perspectief zien dat je nog niet eerder zag. Om mooie beelden te maken, is een goede camera een vereiste. Sommige drones zijn hiervoor niet geschikt, met een camera die slechts beneden HD kan filmen.

Voor prachtige dronebeelden zijn drones geschikt met een beeldkwaliteit van tenminste 1080p HD en het liefst hoger. De meest geavanceerde drones beschikken zelfs over camera’s die 4K kunnen filmen, op dit moment de hoogst mogelijke beeldkwaliteit voor drones.

Drones met zeer goede videokwaliteit zijn:


 

Spectaculaire stuntdrones

Mooie beelden schieten met je drone is leuk, maar stunts kunnen uitvoeren is soms nog veel leuker. Steeds meer drones hebben hier de mogelijkheid toe. Sommige drones kunnen simpelweg snel vliegen en draaien, maar andere drones kunnen zelfs loopings maken, rond de as draaien en in het geval van de JJRC H22 zelfs ondersteboven vliegen.

Ook drones met camera’s kunnen soms stunten, wat spectaculaire beelden oplevert achteraf. Voor stuntdrones is het belangrijk dat ze erg stabiel zijn, zodat ze bij het uitvoeren van een stunt niet uit balans raken.

De beste stuntdrones volgens ons zijn:


 

Drones met een groot bereik

In Nederland mogen drones niet hoger vliegen dan 120 meter. Voor horizontale afstand bestaan echter geen restricties, zo lang niet boven mensen of over woonwijken gevlogen wordt. Ver vliegen met een drone geeft een kick en biedt bovendien de mogelijkheid om de omgeving te verkennen. Vliegen bijvoorbeeld een kilometer ver over een bos voor prachtige natuurbeelden.

Hoe ver een drone kan vliegen hangt af van de signaalsterkte tussen de drone en de besturing. Het is belangrijk dat deze niet alleen sterk is, maar ook stabiel. Veel drones hebben inmiddels overigens de technologie die ze bij een signaalverlies automatisch terugbrengt naar de locatie van opstijgen.

Drones met een gigantisch bereik (meer dan 1 km) zijn:


 

Lang vliegen met je drone

Ben je eenmaal begonnen met vliegen met je drone, dan wil je eigenlijk niet meer stoppen. Het is vervelend wanneer je na enkele minuten vliegen weer een tijd moet wachten om de accu op te laden. Daarom wil je natuurlijk een drone die zo lang mogelijk kan vliegen.

De beste drones van dit moment kunnen tussen de 20 en 25 minuten vliegen. Het opladen duurt hierna gemiddeld anderhalf uur, afhankelijk van de drone. Sommige drones, zoals de Parrot Airborne Cargo Mars White vliegen korter (9 minuten) maar laden een stuk sneller op (slechts 20 minuten).

Vind je het belangrijk dat je drone lang kan vliegen, dan is één van de volgende drie drones waarschijnlijk het meest geschikt voor je:


 

Drones met een return-to-home functie

Een drone op laten stijgen is niet ingewikkeld, maar de drone weer veilig aan de grond brengen is soms net wat lastiger, zeker wanneer de drone inmiddels op grote afstand is. Hiervoor bestaat een handige uitvinding: de return-to-home functie.

Met slechts één druk op de knop keert de drone automatisch terug naar de positie van opstijgen. Met behulp van sensoren zorgt de drone ervoor dat hij nergens tegenop botst. Met de return-to-home functie hoef je je nooit meer zorgen te maken over een lastige landing: de drone doet alles voor je.

Drones met een return-to-home functie zijn:


 

Drones met een first-person view

Sommige drones met camera’s kunnen met behulp van live-beelden op de afstandsbediening bestuurd worden. Dit maakt de besturing een stuk eenvoudiger dan wanneer je omhoog moet kijken naar de drone, omdat je beter kan zien hoe de drone georiënteerd is en hoe ver hij daadwerkelijk van je weg is.

Drones met deze functionaliteit noemen we ook wel first-person view drones, oftewel FPV drones. Ga je als beginner een drone kopen met camera, dan is een FPV drone de beste keuze met veiligheid in het achterhoofd. Steeds meer drones hebben de FPV functie, wat de keuze steeds uitgebreider maakt.

Drie erg goede FPV drones zijn:


 

De beste budget drones

Drones zijn ontzettend leuk om mee te vliegen, maar het valt niet te ontkennen dat het vliegen met drones ook een relatief dure hobby is. Wil je zonder al te veel uitgeven of de drone-hobby iets voor jou is of simpelweg niet te veel kwijt zijn aan een drone, dan heb je de keuze uit een aantal budget drones.

De goedkoopste drone is nog geen € 30,00 en dus voor vrijwel iedereen betaalbaar. Ook als je perse een drone met camera wilt hoef je niet te direct veel geld uit te geven om een drone te kopen. De verwachting is dat dankzij een steeds verbeterende technologie er bovendien steeds meer goedkope drones beschikbaar komen.

Goede budget drones zijn: