Blogpost

Lily stopt ermee: bedrijf gaat ten onder

Het was lange tijd de grootste sensatie in droneland, maar na veel uitstellen en problemen is het hoge woord eruit: de Lily drone stopt. Het is een grote teleurstelling voor velen, hoewel het er lange tijd al aan zat te komen. Waar de drone al vele maanden geleden verscheept had moeten worden naar de klanten, is het project meermaals uitgesteld. Nu wordt het bedrijf in zijn geheel opgedoekt vanwege financiële problemen. Dat hebben oprichters Antoine Balaresque en Henry Bradlow 12 januari aangekondigd.

Bij de aankondiging van de Lily drone, die met behulp van crowdfunding werd bekostigd, was het een revolutionaire innovatie. De Lily kon simpelweg in de lucht gegooid worden en volgde vervolgens de filmer overal. De drone zou volledig HD filmen, zonder moeite om de filmer heen cirkelen en perfect kunnen bepalen waar zich obstakels bevonden. Dankzij de vele uitstelmomenten is de drone in functionaliteiten inmiddels al voorbij gestreefd door onder meer de DJI Mavic Pro.

Financiële problemen en valse verwachtingen

Hoewel het cancelen van de Lily een hard gelag is voor alle klanten en droneliefhebbers, zat het er al lange tijd aan te komen. Dat bleek ook uit de Facebookpagina van Lily: ieder bericht van de makers kon rekenen op tientallen ongeduldige en kwade reacties van klanten. Telkens werd de productie uitgesteld. In september 2016 beloofde Lily de eerste drones tegen het einde van hetzelfde jaar eindelijk te gaan verschepen. Als snel werd dat uitgesteld tot ‘ergens in 2017’.

Bovendien zouden klanten in Noord-Amerika de drone als eerste ontvangen, zelfs wanneer klanten elders in de wereld de bestelling maanden eerder hadden geplaatst. Het regende mailtjes van klanten die hun geld terug wilden. Iets dat Lily zonder problemen deed, maar ook de uiteindelijke genadeklap voor het bedrijf.

Het lukte het bedrijf achter Lily maar niet om het productieproces op te schalen naar een niveau waar het de hoeveelheid orders aankon. Ook waren er diverse softwareproblemen waardoor de officiële start telkens moest worden uitgesteld. De populariteit van de Lily is de drone op deze wijze ook fataal geworden: de hoge verwachtingen konden simpelweg niet waargemaakt worden.

Toch mag ook gezegd worden dat mismanagement een flinke invloed heeft gehad. Ondanks twee jaar aan ontwikkelen kreeg het bedrijf het nog altijd niet voor elkaar om een drone te produceren die klaar was voor de consument, iets dat niets minder dan uiterst teleurstellend is. Ook het feit dat het bedrijf op het moment van schrijven nog niets heeft aangekondigd op de officiële Facebookpagina is tekenend.

Geen Lily drone – wat nu?

De Lily drone kan dus voorgoed gezien worden als een mislukking. Helaas, maar gelukkig zijn er diverse alternatieven die inmiddels beter zijn dan de Lily. Het beste voorbeeld is de DJI Mavic Pro. De Mavic kan, net als de Lily, de bestuurder overal volgen, rond de persoon cirkelen en heeft bovendien betere sensoren, waardoor crashes niet plaatsvinden.

In tegenstelling tot de Lily kan de Mavic bovendien handmatig bestuurd worden. Andere prima alternatieven voor de mislukte drone zijn onder meer de Parrot Bebop 2 en DJI Phantom 4. Zelf zoeken naar een goed alternatief? Bekijk ons overzicht of gebruik de keuzehulp van Drone123.nl.

 

-->