MIT werkt aan rijdende drone
De prestigieuze technische universiteit MIT is bezig met de ontwikkeling van een drone die ook kan rijden. Op deze wijze zou de drone moeten kunnen wisselen tussen het verplaatsen over de weg en vliegen. Dit kan praktisch zijn, maar ook leiden tot energiebesparingen.
Eén van de grootste knelpunten in de ontwikkeling van drones op dit moment is de maximale vliegduur. Voor vrijwel iedere drone, zowel professioneel als voor amateurs, ligt dit niet hoger dan twintig minuten onafgebroken en vaak nog een aardig stuk lager.
Met de drone van MIT moet hier enige verandering in komen.
Autonome drone voor professionele doeleinden
De drone waaraan MIT werkt is een autonome drone, wat wil zeggen dat de drone volledig automatisch vliegt naar doelen en bijvoorbeeld automatisch bepaald wat en of er gefilmd moet worden. De ontwikkeling van de drone is een echte out-of-the-box ontwikkeling.
De drone beschikt over twee wieltjes die elk een eigen motortje hebben voor de aandrijving. Het gevolg van deze toevoegingen is echter dat de drone zwaarder is geworden en hierdoor minder lang kan vliegen, juist wat men probeert tegen te gaan.
Met de combinatie tussen rijden en vliegen kan de drone echter grotere afstanden afleggen dan andere drones.
Ook kritiek: is dit een achteruitgang?
Toch is er ook kritiek op de drone. Volgens sommigen is de toevoeging van wielen juist een stap achteruit. Immers, zo zegt men, hebben we natuurlijk al auto’s en soortgelijke voertuigen voor vervoer over de weg. Dat een drone deels over de weg moet rijden om grote afstanden af te leggen gaat voorbij aan de reden voor ontwikkeling van drones: door de lucht andere beelden krijgen en moeilijk bereikbare plekken toch kunnen bereiken.
Tegelijkertijd zijn er zeker situaties waarin de toevoeging van wielen nuttig kan zijn. Een voorbeeld is een gevaarlijke situatie waarin weliswaar het eerste deel van het gebied over de grond bereikt kan worden, maar dit niet veilig is voor mensen.
Met een rijdende drone kan dit over de grond, waarna de drone opstijgt op het moment dat dit vereist is. Zo kun je met de drone verder in een gevaarlijk gebied komen dan met een conventionele drone. Ook vormt de drone een nieuwe schakel in de ontwikkeling van vliegende auto’s.
Volgens de onderzoekers toont het experiment aan dat een vliegende auto niet perse vanuit de auto als beginpunt ontwikkeld hoeft te worden: ook een drone waaraan je rijvaardigheden toevoegt kan een uitgangspunt zijn.