Blogpost

Bijzondere drones voor professioneel gebruik

Drones zijn natuurlijk hele leuke gadgets, maar ze worden ook veel gebruikt door professionals. Steeds meer commerciële bedrijven beginnen de mogelijkheden van drones in te zien. Ze zijn niet alleen geschikt om prachtige luchtbeelden mee te filmen en fotograferen, drones kunnen ook goed gebruikt worden voor transport of beveiliging. De toepassingen voor een professionele drone nemen bijna dagelijks toe door snelle ontwikkelingen in de industrie.

Je mag een drone echter niet zomaar gebruiken voor professionele of commerciële doeleinden. Hier is bepaalde regelgeving aan verbonden.

Regelgeving voor gebruik professionele drone

Wanneer je beroepsmatig of voor commerciële doeleinden met een drone wilt vliegen, dien je hier ontheffing voor aan te vragen. Dit kan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dit is onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Men spreekt over zakelijk gebruik van een drone of quadcopter wanneer de drone aantoonbaar wordt gebruikt voor het uitoefenen van een beroep of functie, de drone maximaal 150 kilo weegt en een maximale snelheid van 70 knopen (zo’n 130 km/u) haalt.

Drones voor professioneel filmmaken

Je kunt een drone uitstekend gebruiken voor het maken van een film. De komst van drones heeft regisseurs zeer veel nieuwe mogelijkheden gegeven. Vooral bij het maken van natuurdocumentaires zijn drones zeer populair.

Ook voor andere vormen van entertainment worden drones ingezet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan luchtshows of aan het creëren van games. Voor het maken van professionele luchtbeelden worden vaak drones van DJI gebruikt. Met name de DJI Inspire 1 is hierbij een erg populair model.

Beveiliging en inspectie

Het is echter niet allemaal fun and games. Drones worden veel gebruikt voor inspectie van plekken die voorheen niet goed te bereiken waren. Voor de wetenschap biedt het gebruik van drones bijvoorbeeld de mogelijkheid om moeilijk begaanbare gebieden uitgebreid te bestuderen. En helaas heeft ook de roddelpers de voordelen van drones ontdekt. Bekende mensen zijn nu helemaal nergens meer veilig.

Er gebeuren gelukkig voornamelijk goede dingen met drones. In Afrika gebruikt met bijvoorbeeld een professionele drone om beschermde diersoorten te beveiligen tegen stropers en de politie zet ze in bij het overzien van grote evenementen.

Professionele drone brandweer

Hulpverlening met ondersteuning van drones

Een minder voor de hand liggende manier om drones in te zetten, is bij hulpverlening. Hulpverlenende instanties hebben ontdekt dat het gebruik van drones zeer nuttig kan zijn. Zo zijn er bij de recente aardbevingen in Nepal drones gebruikt om de omgeving af te speuren naar overlevenden. Ook bieden ze een grote hulp bij het in kaart brengen van rampgebieden.

Binnenkort zullen drones zelfs uitgerust worden met medische lading, om eerste hulpgoederen te kunnen bezorgen. Voor dit soort doeleinden worden niet alleen consumentendrones gebruikt zoals de DJI-modellen. Gespecialiseerde bedrijven zijn ook in staat voor specifieke doeleinden een professionele drone te ontwikkelen.

De brandweer in Twente heeft onlangs zelf een brandweerdrone geïntroduceerd. Deze drone kan ingezet worden om een grote of complexe brand in kaart te brengen, vermiste personen op te sporen of om te helpen bij slachtoffers op het water of onder het ijs.

-->

gerelateerde berichten

Professionele drone video’s laten maken

Met de stormachtige opkomst van professionele drones heeft zich een nieuwe kans geopend voor

Zeldzame dieren en planten gevonden dankzij drones

Dat drones er niet alleen zijn om leuke filmpjes mee te maken weten we

Intel komt met drone voor industriële toepassing

Intel, vooral bekend als chipmaker voor vrijwel alle computers, houdt zich tegenwoordig ook al bezig

parrot 3D
Parrot update Bebop 2 voor professionele markt

De Franse dronefabrikant Parrot staat al langer bekend als een innovatie speler in de