Blogpost

Taxi drone stap dichterbij door ontwikkelingen Airbus

Vliegtuigproducent Airbus is druk bezig met de ontwikkeling van een taxi drone. Het idee is dat mensen deze drone met een app kunnen bestellen en vervolgens naar een bestemming gevlogen kunnen worden. De drone moet volledig autonoom worden. Hoewel het vooralsnog een toekomstbeeld is, zou de taxi drone er sneller kunnen komen dan wordt gedacht.

CEO Tom Enders van Airbus verwacht rond het einde van het jaar een presentatie te kunnen geven van een werkend prototype van de drone, die de Vahana genoemd wordt. Het is in elk geval duidelijk dat het geen typische quadcopter wordt zoals we ze kennen van de consumentenmarkt. Hoewel de drone verticaal kan opstijgen en landen als een drone, verandert hij eenmaal in de lucht in een vliegtuigje.

Mix tussen helicopter en vliegtuig

Zoals tot nu toe duidelijk is, zal het gaan om een eenpersoonsvliegtuigje dat verticaal opstijgt, waarna de propellers draaien en de drone verandert in een soort propellervliegtuigje. Met de Vahana kunnen middenlange afstanden worden afgelegd, bijvoorbeeld naar de andere kant van de stad of net buiten de stad.

In eerste instantie moet de Vahana overigens nog wel een piloot hebben, zelfs als de technologie voor een automatische piloot goed ontwikkeld is. Dit heeft te maken met regulering en wetgeving die op dit moment simpelweg geen plaats heeft voor zelfbewegende voertuigen. Ook zelfrijdende auto’s zitten om deze redenen vaak nog vast aan allerlei voorwaarden.

Geen Uber of Lyft, maar een drone?

Tijdens de presentatie werd er een app getoond die wel wat weghad van de taxi app Uber, waarmee de drone in de toekomst ook zou moeten kunnen concurreren. Tegelijkertijd is er nog altijd vrij weinig bekend over de Vahana. We weten vooralsnog niet wat de huidige status niet en zeker geen verwacht moment waarop het apparaat in gebruik genomen kan worden.

Normaal gesproken wijst dit erop dat de ontwikkelingen zich in een zeer vroeg stadium bevinden, ook al wil Airbus voor het einde van het jaar een prototype tonen. Het kan hierna nog lang duren. Om maar aan te geven: de zelfrijdende auto’s van Uber zijn al meermaals gepresenteerd en testen zelfs op de openbare weg, maar wanneer de auto’s daadwerkelijk in gebruik genomen worden als taxi is zelfs bij deze vergevorderde ontwikkeling onduidelijk.

De Vahana wordt overigens geen goedkoop vervoersmiddel. In het filmpje wordt voor een kort vluchtje een voorbeeldprijs gegeven van $ 77. Het zal dan ook vooral een taxi voor de rijken onder ons worden.

Bekijk hieronder het filmpje van de Vahana.

Hoofdfoto: eigendom Airbus NV

 

-->

gerelateerde berichten

Hoe de drones en VR ook de zakelijke wereld innoveren

Drones en virtual reality-brillen zijn leuk speelgoed, zo wordt vaak gezegd. Daar zijn we

mavic 2
3 Tech Tips voor 2018

2018 is een spannend jaar voor tech freaks en gadget liefhebbers. Niet alleen in

drone energie
De nieuwste energiezuinige technieken voor drones

Natuurlijk willen we een allemaal een drone met een groot bereik en het liefst

dji spark kopen
DJI Spark maakt selfies op commando

We lieten het je al weten bij Drone123, twee dagen geleden heeft DJI haar

Gevangenis Guernsey bouwt ‘drone-schild’

Een gevangenis op het kleine Britse eilandje Guernsey heeft voor een wereldwijde primeur gezorgd

parrot 3D
Parrot update Bebop 2 voor professionele markt

De Franse dronefabrikant Parrot staat al langer bekend als een innovatie speler in de

kustwacht-drones
Dope! Australische kustwacht zet DJI drones in om haai aanvallen te voorkomen

Must see drone video van DJI. De Australische kustwacht heeft veel te kampen met

De DJI Phantom-serie: de beste drone op de markt

Veruit de populairste drones van het moment zijn die uit de Phantom-serie van DJI.

De post bezorgd per drone?

Het leek er even op dat we onze post – en dat met name