Blogpost

Uren langer vliegplezier dankzij de SolarDrone

Eén van de de grootste nadelen van drones blijft de beperkte vliegtijd. Drones kunnen vaak niet langer dan 25 minuten de lucht in en hebben dan vaak ook nog eens lang nodig om weer op te laden. Dit probleem zou binnen enkele jaren misschien wel verleden tijd kunnen zijn. Op een universiteit in Taiwan is een team erin geslaagd om een quadrocopter te bouwen die vliegt op zonne-energie. De studenten presenteerden hun SolarDrone tijdens de CES in Las Vegas, een grote technologiebeurs waar technische bedrijven hun nieuwste innovaties tentoonstellen.

SolarDrone

De SolarDrone is opgebouwd uit maar liefst 148 zonnecellen en is 4m2 groot. Dankzij de zonnepanelen is er geen accu meer nodig om de drone van stroom te voorzien, dit verlengt de vliegtijd aanzienlijk naar zelfs meerdere uren. Het apparaat weegt slechts 2,6 kilo en kan tot nu toe zo’n 10 meter hoogte bereiken. Hij is op afstand bestuurbaar, maar zou ook zelfstandig kunnen vliegen als een gps-systeem wordt ingebouwd.

“Bij SolarDrone hebben we de vliegtijd van drones aanzienlijk verlengd doordat we kennis op het gebied van fotovoltaïsche energie, besturing en communicatie hebben gecombineerd. Dit zorgt voor oneindig veel nieuwe mogelijkheden voor de inzet van drones in de toekomst,”

aldus Dr. Ching-Fuh Lin, oprichter van SolarDrone.

Nadelen

Omdat de SolarDrone nog in de ontwikkelingsfase zit, zijn er natuurlijk nog wel wat nadelen. Zo is de drone erg groot (4m2) en kan er dus niet onopvallend mee worden gevlogen. De drone is hierdoor bijvoorbeeld niet inzetbaar voor politieacties. Daarnaast moet het frame erg licht zijn, een drone heeft per kilo gewicht al snel 100 watt aan stroom nodig om te kunnen vliegen. Een zonnepaneel genereert ongeveer 200 watt per vierkante meter.

De zonnepanelen mogen daarom niet te zwaar zijn, maar moeten wel genoeg energie kunnen opleveren. De SolarDrone beschikt al wel over een 4K camera, maar veel ruimte voor extra technische toevoegingen is er nu nog niet in verband met het beperkte gewicht dat de drone mag hebben. Eén van de grootste nadelen van zonne-energie is natuurlijk dat, door de afhankelijkheid van zonlicht, er alleen overdag met de drone kan worden gevlogen.

Voordelen

Toch heeft vliegen op zonne-energie ook veel voordelen. Zoals eerder vermeld wordt de vliegtijd aanzienlijk verlengt. Dit maakt de drone ook inzetbaar voor andere functies dan recreatie, het wordt makkelijker om drones in te zetten voor landbouw, inspecties en beveiliging. Ze zouden zelfs naar afgelegen gebieden kunnen vliegen om daar hulp te bieden door middel van stroom.

Doordat de drone geen accu heeft is er ook minder explosiegevaar, LiPo accu’s en benzine blijven een risicovolle energiebron. Dit risico wordt door het gebruik van zonnepanelen weggenomen. De drone beschikt over een 4K camera met Gimbal stabilizer, deze vangt onverwachte bewegingen op en corrigeert ze. Over het vervoer van de grote quadrocopter is ook al nagedacht, hij is inklapbaar en daardoor makkelijk mee te nemen.

Er is zeker nog ruimte voor verbetering en het kan nog even duren voordat jij met je eigen drone op zonne-energie kunt vliegen, maar in de toekomst zou dit zeker mogelijk kunnen zijn. Benieuwd hoe de SolarDrone eruit ziet? Bekijk dan één van de eerste testvideos.

-->

gerelateerde berichten

Drone vliegen in de VS? Lees dit eerst!

Vliegen met een drone is voor ons allen een gedeelde passie. De natuur in

drone smartphone
Drones bestuur je tegenwoordig met je smartphone

Vliegen met een drone is iets wat je goed onder de knie moet krijgen.

drone kopen
Energiezuinige drones: zijn ze in aantocht?

Er zijn veel verschillende eigenschappen waar je op let wanneer je een drone wilt

mavic 2
3 Tech Tips voor 2018

2018 is een spannend jaar voor tech freaks en gadget liefhebbers. Niet alleen in

MIT werkt aan rijdende drone

De prestigieuze technische universiteit MIT is bezig met de ontwikkeling van een drone die

Eerste opleiding voor dronepiloot gestart in Nederland

Het zat er al een beetje aan te komen, maar het is dan eindelijk

dji-spark
DJI Spark Confirmed: DJI lanceert nieuwe drone op 24 mei

Het ging al enige tijd rond in de wandelgangen, maar nu geeft DJI zelf

parrot 3D
Parrot update Bebop 2 voor professionele markt

De Franse dronefabrikant Parrot staat al langer bekend als een innovatie speler in de

5 Redenen waarom iedereen een drone moet hebben

Als het om nieuwe technische snufjes gaat, dan zijn er natuurlijk altijd ook tegenstanders.

dji-phantom-4-advanced
NIEUW: DJI Phantom 4 Advanced

DJI heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. De bekende dronefabrikant werkte aan een upgrade

De post bezorgd per drone?

Het leek er even op dat we onze post – en dat met name

onderwater drone
Onderwater drone in ontwikkeling

Bij drones denkt iedereen vrijwel direct aan de bekende vliegende apparaten. Echter, drones zijn