Blogpost

Waarom de politie een hekel heeft aan drones

De politie besteedt op dit moment veel aandacht aan het opleiden van agenten tot echte, professionele dronepiloten. Daarnaast zijn er al veel strafbare feiten per ongeluk gefilmd met een drone. Je zou dan ook denken dat de politie positief tegenover drones staat, maar niets is minder waar.

Als het om gebruik door particulieren gaat, dan heeft de politie zelfs een hekel aan drones. Hier heeft de politie dan ook meerdere redenen voor.

Veel klachten door drones

De komst van de drones heeft het aantal klachten, en aangiften, bij de politie verhoogd. Veel dronepiloten maken graag filmpjes boven bewoond gebied, bijvoorbeeld boven hun eigen woonwijk.

Zij denken er echter niet zo over na dat er in deze woonwijk ook mensen wonen die erg op hun privacy zijn gesteld. Deze mensen bellen de politie om schending van privacy te melden, of om een melding te maken van overlast.

De politie is verplicht op meldingen te reageren en heeft het dan ook erg druk met dit soort meldingen. Onnodig als dronepiloten de privacy van anderen gewoon zouden respecteren.

Gevaarlijke situaties met drones

Dronepiloten maken fouten, net als iedereen. Helaas is het zo dat een fout met een drone kan leiden tot bijzonder gevaarlijke situaties. Zo zijn er bijvoorbeeld No-Fly Zones, bijvoorbeeld rond luchthavens, waar drones niet mogen komen.

Bewust of onbewust vliegt er wel eens een drone deze zone in, waardoor er een extreem gevaarlijke situatie ontstaat voor het reguliere vliegverkeer. Ook maken dronepiloten wel eens de fout om vlak boven een (snel)weg te gaan vliegen.

Mensen kunnen hiervan schrikken en een slinger aan het stuur geven. Ook dan zijn de gevolgen niet te overzien. Zo zijn er nog veel meer situaties waarin de drone voor gevaar zorgt.

Afwezige dronepiloten

Het is al meerdere malen voorgekomen dat politie en ambulance naar moeilijk bereikbare plekken in de natuur moeten zien te komen, omdat een dronepiloot een ongeluk(je) heeft gehad. Gebroken armen en benen komen veel voor onder de dronepiloten, maar ook ernstigere verwondingen.

Dit heeft een heel eenvoudige oorzaak. De dronepiloot gaat vliegen in het natuurgebied en houdt, volgens de regels, de drone goed in de gaten. Echter, hierdoor letten zij vaak niet meer op waar zij lopen.

Ze vallen vaker over hekken, boomstronken of in kuilen bijvoorbeeld, waardoor zij medische hulp op locatie nodig hebben. Voor politie en ambulance is de locatie vaak erg moeilijk te bereiken.

-->

gerelateerde berichten

Dankzij app altijd weten waar je mag vliegen

Het vliegen met drones is natuurlijk ontzettend leuk, maar zit ook vast aan allerlei

drone wetgeving
Drone wetgeving: hier moet je op letten

Drones, afhankelijk van het type drone ook wel bekend als quadcopters of hexacopters, zijn