Blogpost

Zeldzame dieren en planten gevonden dankzij drones

Dat drones er niet alleen zijn om leuke filmpjes mee te maken weten we natuurlijk al. Toch blijven er continu nieuwe praktische functies bijkomen. Zo zijn er experimenten van de brandweer en Amazon, maar worden drones nu ook ingezet om zeldzame dieren en planten op te sporen.

Met name in onherbergzame gebieden wordt er groot ingezet met drones. De apparaten zijn relatief goedkoop, hebben een enorm bereik (de DJI Mavic Pro bijvoorbeeld zes kilometer) en ook nog eens eenvoudig in het gebruik. Na een paar uur oefening is de gemiddelde dronepiloot voldoende getraind om zelfs vrij ingewikkelde manoeuvres uit te halen met hun drone.

Zeldzame planten vinden op Hawaii

Botanisten op Hawaii zetten sinds kort drones in om zeldzame planten op de eilandengroep te vinden. De eilanden zijn vulkanisch en daardoor vrij lastig te beklimmen in sommige gevallen. Tegelijkertijd is de eilandengroep lange tijd geïsoleerd geweest en in een tropisch gebied, waardoor er diverse zeldzame en unieke plantensoorten vindbaar zijn op de eilanden.

Met behulp van drones en de bijhorende 4K camera’s is het nu een koud kunstje om de vegetatie op de eilanden nauwkeurig in beeld te brengen en later uitgebreid te analyseren. Botanisten ontdekten onder meer de Laukahi-plant, die met uitsterven wordt bedreigd door geiten.

Met de drones is ontdekt dat de plant nog altijd groeit op zeer steile hellingen, die zelfs voor geiten niet te beklimmen zijn.

Ook gebruikt voor zeldzame dieren

Ook voor het (her)ontdekken van zeldzame dieren worden drones soms ingezet in onherbergzame gebieden. Biologen zijn hierbij wel iets voorzichtiger, omdat veel dieren zullen schrikken van het geluid van de drones. Tegelijkertijd kunnen de moderne drones tegenwoordig vrij hoog blijven vliegen, terwijl (achteraf) het beeld nog wel dermate ingezoomd kan worden dat de dieren gespot kunnen worden tussen planten en rotsen.

De drones worden overigens niet alleen gebruikt om de dieren te vinden. Ze worden ook gebruikt om een oogje in het zeil te houden, met name in Afrika. Afrika wordt, ondanks inspanningen van dierenorganisaties en overheden, nog altijd geteisterd door de illegale jacht en stroperij.

In de grote nationale parken werd er toezicht gehouden met helikopters, maar het mag voor zich spreken dat dit erg duur is, zeker in arme Afrikaanse landen. Ook hier bieden drones ideale uitkomst. Er kan eenvoudig worden rondgevlogen en de kosten zijn erg laag. Tegelijkertijd zijn de parken wel zo groot, dat het nodig is om eerst een flinke stuk met de auto te rijden richting de locatie. Bij stroperij kan dit gevaar vormen.

Hoe verder de drones doorontwikkeld worden, hoe meer toepassingen men gaat vinden. Bij Drone123.nl zijn we erg benieuwd wat de volgende toepassing wordt. Natuurlijk lees je hierover alles op onze blog!

-->

gerelateerde berichten

Professionele drone video’s laten maken

Met de stormachtige opkomst van professionele drones heeft zich een nieuwe kans geopend voor

Intel komt met drone voor industriële toepassing

Intel, vooral bekend als chipmaker voor vrijwel alle computers, houdt zich tegenwoordig ook al bezig

parrot 3D
Parrot update Bebop 2 voor professionele markt

De Franse dronefabrikant Parrot staat al langer bekend als een innovatie speler in de

professionele drone kopen
Bijzondere drones voor professioneel gebruik

Drones zijn natuurlijk hele leuke gadgets, maar ze worden ook veel gebruikt door professionals.